EEN MOEILIJKE DAG VOOR DS TECHEETAH IN SANTIAGO

Santiago, 26 januari 2019

DS TECHEETAH beleefde een moeilijke dag tijdens de E-Prix van Santiago: Jean-Eric Vergne moest opgeven en André Lotterer eindigde op de dertiende plaats na een wedstrijd vol plotwendingen.

Slechts veertien eenzitters haalden de finish in de E-Prix van Santiago, die werd gereden in een recordtemperatuur van 37 °C. Na een goede start vanaf de twaalfde en veertiende rij waren Jean-Eric Vergne en André Lotterer goed op weg om voor punten te gaan strijden. Helaas moest Jean-Eric Vergne zijn race vroegtijdig staken door schade aan zijn eenzitter. André Lotterer reed van zijn kant in de top tien toen hij plots technische problemen kreeg en terugviel naar de dertiende plaats. 

Mark Preston, Team Principal: “De race is niet verlopen zoals we gehoopt hadden. Jean-Éric moest opgeven door technische problemen als gevolg van schade aan zijn eenzitter en ook André moest zonder punten naar huis. Zijn eenzitter raakte oververhit aan het einde van de race, waardoor hij moest vertragen om alsnog te finishen. We zullen alles in het werk stellen om de oorzaak van dat probleem te achterhalen. 

Het is frustrerend om een dubbelzege te boeken in de eerste kwalificatiegroep en zich dan te moeten tevredenstellen met de zesde en zevende rij op de startgrid. Het team heeft prachtig werk geleverd en verdient alle lof. Ondanks alles weten we dat we twee uitstekende piloten en twee schitterende eenzitters hebben. In Mexico gaan we opnieuw voor de top.”

Xavier Mestelan-Pinon, Directeur van DS Performance: “We zijn uiteraard erg ontgoocheld over dit resultaat. Door het stof in onze kwalificatiegroep moesten we vertrekken vanaf het midden van het peloton. Jean-Éric werd het slachtoffer van een aanrijding die zijn wagen beschadigde, net op het moment dat zijn ritme erg hoog lag in vergelijking met de verbruikte energie. André, die volop aan het opklimmen was en op de zevende plaats reed, werd opgehouden door oververhitting, een probleem dat nog wordt onderzocht. We moeten deze wedstrijd achter ons laten en ons concentreren op de volgende E-Prix in Mexico.”

André Lotterer: “Het was ons dagje niet. Het feit dat we vooraan eindigden in onze kwalificatiegroep en toch vanaf de veertiende plaats moesten vertrekken, bewijst dat het huidige systeem niet correct is. We hebben hard gewerkt om een goede positie op de startgrid te bekomen en staan toch achteraan in het peloton omdat de eerste groep het circuit moest ‘schoonrijden’. Dat kan eigenlijk niet.

Tijdens de race ben ik opgeklommen in het klassement en keek ik uit naar een goed resultaat omdat ik meer energie en concurrentiekracht had dan de piloten rond me. Ik had me als doel gesteld om de vijfde plaats te halen maar ik heb vermogen verloren door de toenemende temperatuur. Daardoor moest ik vertragen om de race toch nog te kunnen uitrijden. Dat is een ontgoocheling want we vallen net buiten de punten terwijl we alle troeven hadden om vandaag een goed resultaat neer te zetten. We zullen onze lessen moeten trekken om in Mexico City opnieuw tot de voorhoede te behoren.”

Jean-Éric Vergne: “Het team heeft erg goed werk geleverd. Ondanks een eerste plaats in mijn kwalificatiegroep moest ik vanop de twaalfde plaats starten door de evolutie van het circuit. Ik was een aanval aan het voorbereiden toen ik plots achteraan werd aangereden bij het remmen. Er was duidelijk iets geraakt aan mijn wagen en ik moest opgeven. De race uitrijden was geen optie.

Het hele team werkt hard en we waren opnieuw erg performant op het circuit vandaag. Dan is het dubbel jammer dat we geen punten kunnen sprokkelen maar in Mexico zullen we er weer staan.”