NL / FR

DS TECHEETAH VERGROOT ZIJN VOORSPRONG IN HET KAMPIOENSCHAP

Marrakesh, 12 januari 2019

Jean-Éric Vergne, die bij de E-Prix vanop de eerste lijn mocht vertrekken, heeft getracht van bij de eerste bocht de leiding te nemen. Helaas resulteerde het manoeuvre van de DS TECHEETAH-piloot in een slippartij. Daardoor tuimelde de titelhouder in de Formula E naar de laatste plaats, maar na een indrukwekkende remonte wist hij bij de finish toch de punten van de vijfde plaats te veroveren.

André Lotterer, die minder succes had bij de kwalificaties, vertrok vanop de twintigste rij. Tegen het einde van de eerste ronde reed hij op de veertiende plaats en halfweg de race was hij al achtste.

Op tien minuten voor het einde van de race reden Jean-Éric en André op de achtste en tiende plaats. Nadat de race een tijdje werd geneutraliseerd door de pacecar, gebruikten beide piloten hun tweede ATTACK MODE om de ultieme sprint voor te bereiden en zo de vijfde en zesde positie te veroveren. Met de acht punten die hij vandaag verdiende, eigent André Lotterer zich de vierde plaats in het kampioenschap toe, goed voor 19 punten, vlak achter zijn teamgenoot Jean-Éric Vergne, die met 28 punten op de derde plaats staat. Dankzij de 18 punten die het team vandaag veroverde, vergroot DS TECHEETAH zijn voorsprong in het kampioenschap met een verschil van zeven punten voor de eerste manche in Santiago (Chili) op 26 januari.

Jean-Éric Vergne nr. 25: “Het is niet allemaal gelopen zoals gepland. We zijn piloten en moeten tot het uiterste gaan om te winnen. Ik zag een opening en ging ervoor. Ik realiseerde me echter al snel dat ik er niet door zou geraken en heb de auto laten spinnen om de race niet te verknallen voor Sam. Dat was mijn fout. Maar hoewel het mijn grootste fout sinds mijn Formula E-debuut was, ben ik toch nog als vijfde geëindigd. Een positief resultaat dus. Ik heb vijftien piloten ingehaald en heb zestien seconden teruggewonnen op de kopgroep. Tegen het moment van de neutralisatie had ik nog maar vier seconden achterstand. Deze race toont dan ook het enorme potentieel van ons teams.”

André Lotterer nr. 36: “Bij de kwalificaties helemaal achteraan eindigen is niet de beste manier om een goed resultaat neer te zetten, maar we hebben tot de laatste snik gevochten voor de zesde plaats. Ik heb een foutje gemaakt tijdens de kwalificaties maar ben toch tevreden dat ik in de top 5 van het kampioenschap sta en dat het team is opgeklommen alvorens naar Zuid-Amerika te vertrekken. Een ding is zeker: we zullen alles in het werk stellen om die plaats te behouden. We hebben heel wat goede herinneringen aan Santiago, waar we de eerste dubbelzege uit de geschiedenis van de Formula E hebben behaald. Het circuit is dan wel nieuw maar we zullen alles geven om die prestatie te evenaren.”

Mark Preston, Team Principal van DS TECHEETAH: “Onze twee piloten hebben vandaag een uitzonderlijke race gereden. Allebei haalden ze bijna het hele peloton in om uiteindelijk in de top zes te eindigen. Zo bewezen ze het potentieel van onze wagens, alsook hun eigen rijkwaliteiten. We zijn erin geslaagd om de helft van onze achterstand op de leiders goed te maken en dat is geen sinecure. 

Jammer dat we niet konden winnen maar we behaalden toch belangrijke punten. Vorig jaar hebben we geleerd dat we geen enkel punt mogen laten liggen als we het kampioenschap willen winnen. We vergroten onze voorsprong tot zeven punten en zijn klaar om opnieuw een topprestatie neer te zetten in de E-Prix van Santiago.”

Xavier Mestelan Pinon, Directeur van DS Performance: “We behouden onze voorsprong in het teamklassement en bevestigen de uitstekende prestaties van de DS E-TENSE FE19 in de race. Dat bewijst dat we de juiste technische keuzes hebben gemaakt. Een dikke proficiat aan Jean-Éric en André, die een indrukwekkende comeback hebben gemaakt. We blijven in de race voor de twee titels van dit buitengewone kampioenschap. En dat is wat telt.”