NL / FR

SAM BIRD WINT HISTORISCHE GP VAN ROME

Sam Bird wint eerste Formula E-race in Rome. DS Virgin Racing wordt tweede in het team- en pilotenklassement. Het team werd in het begin van de week gezegend door de Paus. Dit is de zevende zege van Bird op veertig Formula E-starts. Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, overhandigde de trofee in het bijzijn van talloze fans

Sam Bird schrijft een historische zege op zijn naam en wint de eerste Formula E-race in de straten van Rome. Het is al zijn zevende zege in deze klasse. Bovendien stijgen hij en het DS Virgin Racing-team naar de tweede plaats in het piloten- en teamklassement van het kampioenschap.

De Brit, die alle veertig Formula E-wedstrijden in de kleuren van dezelfde renstal reed, wist tot aan de finish te weerstaan aan de aanvallen van Lucas di Grassi en kwam als eerste over de meet nadat poleman Felix Rosenqvist moest opgeven door problemen met de achterwielophanging. 

Voor een publiek van 30 000 toeschouwers toonde Sam Bird zich de hele dag erg snel op het Circuito Cittadino dell’EUR. De piloot van de DSV-03 nr. 2 liet de op een na beste tijd optekenen tijdens de testsessies en positioneerde zich dus op de eerste lijn van de startgrid. 

“Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik zou winnen gezien het tempo dat Felix [Rosenqvist] erop na hield,” bekende de 31-jarige piloot die zich in het begin van de week door de Paus liet zegenen tijdens een evenement dat speciaal voor de Formula E werd georganiseerd. “Ik kon hem naderen aan het einde van de eerste stint, maar er waren nog snelle piloten achter me. Ik vond het jammer voor Felix dat hij in de tweede helft van de wedstrijd problemen kreeg maar het leverde mij wel de eerste plaats op. Ik moest alleen het hoofd koel houden en geen fouten maken. Het team heeft vandaag buitengewoon werk geleverd en we kijken uit naar de race in Parijs over twee weken.

Voor teamgenoot Alex Lynn verliep de dag helaas minder goed. Hoewel hij goed in het ritme zat, moest hij opgeven nadat hij van de baan schoof: “Voor mij was dit een moeilijk weekend maar ik ben blij voor Sam en het team. De prestaties waren op het appel, maar de race verliep niet volgens plan. Ik zal me moeten herpakken voor de volgende manche, die in Parijs plaatsvindt.”

Alex Tai, Team Principal van DS Virgin Racing: “Ik ben heel tevreden voor Sam en het team. Het evenement in Rome was fantastisch. Een dikke pluim voor de Formula E. Sam maakt er een gewoonte van om te winnen op nieuwe circuits. Dat deed hij vorig jaar ook bij de dubbelrace in New York. Of anders zit zijn ontmoeting met de Paus er voor iets tussen. Bedankt aan het hele team, dat hard blijft werken. Voor Alex was de afloop natuurlijk frustrerend, maar we weten dat hij een fantastische piloot is en dat hij er snel bovenop zal zijn.”

Xavier Mestelan Pinon: “Wat een plezier om de Europese tournee te kunnen beginnen met een dergelijke zege in de straten van Rome, in het bijzijn van tienduizenden fans. Zo zijn we uitstekend geplaatst voor de thuiswedstrijd in Parijs. We zullen deze mooie zege kunnen vieren voordat we naar huis terugkeren.”

De achtste race van het Formula E-seizoen vindt op 28 april plaats in Parijs. Meer informatie over het team, hogeresolutiefoto’s en video’s zijn beschikbaar op http://map.ds-virginracing.com/.

2018 ABB FIA FORMULA E CHAMPIONSHIP


ROME E-PRIX (RD 7) – RACE RESULTS (33 LAPS) :

1. SAM BIRD, DS VIRGIN RACING (25PTS)
2. LUCAS DI GRASSI, AUDI SPORT ABT SCHAEFFLER (18PTS)
3. ANDRE LOTTERER, TECHEETAH, (15PTS)
4. DANIEL ABT, AUDI SPORT ABT SCHAEFFLER (12PTS, FL)
5. JEAN ERIC VERGNE, TECHEETAH (10PTS)
6. SEBASTIEN BUEMI, RENAULT E.DAMS (8PTS)
7. JEROME D’AMBROSIO, DRAGON (6PTS)
8. MARO ENGEL, VENTURI FORMULA E (4PTS)
9. MITCH EVANS, PANASONIC JAGUAR RACING (2PTS)
10. EDUARO MORTARA, VENTURI FORMULA E (1PT)
DNF. ALEX LYNN, DS VIRGIN RACING


DRIVERS' STANDING (RD 7) :
1. JEAN ERIC VERGNE, 119PTS
2. SAM BIRD, 101PTS
3. FELIX ROSENQVIST, 82PTS
4. SEBASTIEN BUEMI, 60PTS
5. DANIEL ABT, 50PTS
13. ALEX LYNN, 17PTS


TEAMS'S STANDING (RD 7) :
1. TECHEETAH, 152PTS
2. DS VIRGIN RACING, 118PTS 
3. MAHINDRA RACING, 103PTS
4. AUDI SPORT ABT SCHAEFFLER, 89PTS
5. PANASONIC JAGUAR RACING, 88PTS