AL UW VRAGEN OVER ELEKTRISCHE WAGENS EN HYBRIDES
Wat is een elektrische wagen?
Een elektrische wagen is een voertuig waarvan de motor werkt op een batterij die gevoed wordt door elektriciteit. Wilt u overstappen naar een elektrische wagen? Ontdek nu het gamma elektrische wagens van DS
Hoe werkt een elektrische wagen?
Antwoord: de motor van een elektrische wagen wordt gevoed via de energie die in de batterij wordt opgeslagen en vervolgens omgezet in mechanische energie om de beweging van de wagen mogelijk te maken. Meer weten over onze 100% elektrische voertuigen? Ontdek dan de SUV DS 3 CROSSBACK E-TENSE
Wat is een plug-in hybride?
Een plug-in hybride of Plug-In Hybrid Electric Vehicle (PHEV) is een voertuig met een verbrandingsmotor (benzine of diesel) en een elektromotor die werkt op basis van een oplaadbare batterij. Wilt u overstappen naar een plug-in hybride? Ontdek nu het gamma plug-in hybrides van DS
Hoe werkt een plug-in hybride?
De plug-in hybride gebruikt de elektromotor bij het starten en bij lage snelheden (minder dan 50 km/u); bij acceleraties treedt de verbrandingsmotor in werking om de gewenste snelheid mogelijk te maken. Meer weten over onze plug-in hybrides? Ontdek dan de DS 4 E-TENSE, de Nieuwe DS 7 en de DS 9 E-TENSE.
Wat is een niet-oplaadbare hybride?
Een niet-oplaadbare hybride is een wagen die een elektromotor en een verbrandingsmotor combineert, maar die niet via een aansluiting aan een laadpaal kan worden opgeladen. Meer weten over het opladen van hybrides? Ontdek dan alle informatie om uw DS op te laden.
Wat is het verschil tussen een hybride en een plug-in hybride?
Een plug-in hybride is een wagen die kan worden opgeladen door hem aan een huishoudstopcontact of een openbare laadpaal aan te sluiten, terwijl de niet-oplaadbare hybride enkel oplaadt bij recuperatief of regeneratief remmen.
Wat is het verschil tussen een elektrisch voertuig en een plug-in hybride?
Een elektrische wagen beschikt enkel over een elektromotor, terwijl de plug-in hybride een elektromotor combineert met een verbrandingsmotor. Twijfelt u tussen een plug-in hybride en een elektrische wagen? Vergelijk nu de voordelen van een plug-in hybride met de voordelen van 100% elektrisch rijden!
Waarvoor staat PHEV?
PHEV staat voor “Plug-in Hybrid Electric Vehicle”, het acroniem dat gebruikt wordt om alle plug-in hybrides aan te duiden. Schakel over naar de plug-in hybridemodus met het gamma hybridewagens van DS.
Hoelang gaat een batterij mee?
De levensduur van de batterij van een elektrisch voertuig of plug-in hybride bedraagt gemiddeld acht jaar, wat overeenkomt met ongeveer 160.000 km. Bij een defect voert de constructeur een proces uit om de batterij onder garantie te renoveren om een maximale levensduur te garanderen. Raadpleeg nu de informatie over recyclage en batterijgarantie voor DS-voertuigen.
Wat zijn de mogelijke oplaadmethoden?
Uw elektrische wagen of hybride kan worden opgeladen aan een openbare laadpaal of een privélaadpaal (ook wel een thuislader genoemd). Ontdek nu alle oplaadmogelijkheden voor uw DS!
Hoe worden de batterijen van elektrische voertuigen en plug-in hybrides gerecycleerd?
Meer dan 70% van de li-ionbatterijen van DS Automobiles wordt gerecycleerd (recyclagepercentage ligt boven de 50% volgens de regelgeving) en een ander deel van deze batterijen wordt hergebruikt in stationaire energieopslagsystemen voor individuele woningen, collectieve gebouwen en elektriciteitsnetten. Raadpleeg alle informatie over de recyclage van de batterijen van elektrische DS-voertuigen.
Wat zijn de fiscale voordelen voor hybride wagens of elektrische wagens voor professioneel gebruik?
Professionals genieten een vrijstelling van de belasting op bedrijfswagens, het inschrijvingsbewijs voor het voertuig en de fiscale aftrek van de elektrische batterij. Professionals kunnen ook genieten van de omschakelingspremie en de ecologische bonus voor de voertuigen die in aanmerking komen. Ontdek nu de voordelen van elektrisch rijden voor professionals.
Wat zijn de contractuele garanties voor een elektrische wagen van DS?
De elektrische voertuigen van DS genieten acht jaar garantie of 160.000 km voor de aandrijfbatterij. Ontdek onze garantiebeloftes voor elektrische wagens van DS.
Wanneer kunt u uw elektrische wagen opladen?
Als u over een huishoudstopcontact beschikt, raden we u aan om uw elektrische wagen op te laden tijdens de daluren om lagere elektriciteitstarieven te genieten. In het algemeen en naargelang het gebruik van het voertuig raden wij aan de batterij van uw elektrische wagen te op laden zodra het batterijniveau 20% nadert om de prestaties op lange termijn te vrijwaren.
Wat zijn de mogelijke laadkabels?
Er bestaan vier soorten kabels om uw elektrische wagen of plug-in hybride op te laden:
- Met de driefasige en eenfasige Mode 3-kabels kunt u uw voertuig opladen via een DS Wall box of een openbare laadpaal
- Met de Mode 2-kabel kunt u uw voertuig opladen aan een huishoudstopcontact
- De versterkte Mode 2-kabel maakt aansluiting op een versterkt huishoudstopcontact mogelijk
Hoelang duurt het om een elektrische DS-wagen op te laden?
Om 80% rijbereik te recupereren op de DS 3 Crossback E-TENSE via een laadpaal van 100 kW, is een laadtijd van 30 minuten nodig.
De laadtijd van uw elektrische wagen hangt af van verschillende factoren:
- Batterijcapaciteit: batterijen met een hoge capaciteit in kWh vereisen een hoge laadtijd
- Laadpaal: hoe hoger het vermogen van de laadpaal, hoe lager de laadtijd
- Laadkabel: de capaciteit in kWh van de gebruikte kabel moet vergelijkbaar zijn met die van de laadpaal
Wat is het rijbereik van een elektrische DS-wagen?
De Nieuwe DS 3 E-Tense biedt een rijbereik tot 404 kilometer (WLTP-cyclus). Ontdek de factoren die het rijbereik kunnen beïnvloeden en onze tips om het rijbereik van uw wagen te optimaliseren om maximaal te genieten van 100% elektrisch rijden.
Hoe kan ik het rijbereik van mijn elektrische DS-voertuig optimaliseren?
Het rijbereik van uw elektrische wagen kan worden beïnvloed door snelheid, rijstijl en weersomstandigheden. Dit zijn onze tips om uw rijbereik te optimaliseren:
- Neem een soepele en vloeiende rijstijl aan
- Gebruik de Eco-modus en regeneratief remmen
- Pas de temperatuur in uw wagen (vooraf) aan bij extreme hitte of koude
Wat zijn de verschillen tussen de DS Wall Box en een versterkt stopcontact?
Het belangrijkste verschil tussen een Wall Box of wandlader en een versterkt huishoudstopcontact is het geleverde vermogen. Een versterkt huishoudstopcontact kan immers een vermogen van 3,2 kW ondersteunen (versterkte Mode 2-kabel) terwijl een DS Wallbox een vermogen van 22 kW kan ondersteunen, wat de laadtijd van de elektrische wagen verkort.
Hoe de batterijduur van de elektrische auto behouden?
Als u uw elektrische wagen gedurende een bepaalde periode niet gebruikt, raden we toch aan om de batterij maandelijks op te laden om de prestaties te behouden. In normale omstandigheden kan de lithiumionbatterij van uw elektrische DS elke dag worden opgeladen, zelfs als de batterij niet volledig is ontladen, zonder risico op verslechterde prestaties.
Wettelijke vermeldingen :
De vermelde waarden voor brandstofverbruik, CO₂-uitstoot en rijbereik zijn conform de WLTP-testprocedure, op basis waarvan nieuwe wagens sinds 1 september 2018 worden goedgekeurd. Deze WLTP-procedure vervangt de Europese rijcyclus (NEDC), de vroegere testprocedure. Omdat de testomstandigheden veel realistischer zijn, liggen het brandstofverbruik en de CO₂-uitstoot volgens de WLTP-procedure in veel gevallen hoger dan de waarden gemeten volgens de NEDC-procedure. De waarden voor brandstofverbruik, CO₂-uitstoot en rijbereik kunnen variëren naargelang de reële gebruiksomstandigheden en factoren als oplaadfrequentie, rijstijl, snelheid, specifieke uitrusting, opties, bandentype, buitentemperatuur en temperatuurcomfort in het voertuig. Neem contact op met uw verkooppunt voor meer inlichtingen. Meer informatie vindt u hier.
De vermelde waarden voor brandstofverbruik, CO₂-uitstoot en rijbereik zijn conform de WLTP-testprocedure, op basis waarvan nieuwe wagens sinds 1 september 2018 worden goedgekeurd. Deze WLTP-procedure vervangt de Europese rijcyclus (NEDC), de vroegere testprocedure. Omdat de testomstandigheden veel realistischer zijn, liggen het brandstofverbruik en de CO₂-uitstoot volgens de WLTP-procedure in veel gevallen hoger dan de waarden gemeten volgens de NEDC-procedure. De waarden voor brandstofverbruik, CO₂-uitstoot en rijbereik kunnen variëren naargelang de reële gebruiksomstandigheden en factoren als oplaadfrequentie, rijstijl, snelheid, specifieke uitrusting, opties, bandentype, buitentemperatuur en temperatuurcomfort in het voertuig. Neem contact op met uw verkooppunt voor meer inlichtingen. Meer informatie vindt u hier.